Accountant? Goed nieuws! Boekhouderstotaal fuseert met AccountancyVandaag. Ga hier naar de AccountancyVandaag website.

Terug naar alle artikels

Is het beroep van boekhouder en accountant een knelpuntberoep?

Artikel

Jun 21, 2016 . 2 min leestijd

De VDAB publiceert jaarlijks een lijst van knelpuntberoepen. Hierin komt ook in 2016 het beroep van boekhouder voor.

Uit dit overzicht blijkt dat er wel voldoende boekhouders uitstromen uit het onderwijs, maar dat er vooral een tekort is aan echt gespecialiseerde boekhoudkundige profielen.
Dat hoeft niet te verwonderen. Boekhouders en accountants zijn echte ‘witte raven’: ze moeten van vele markten thuis zijn, en de materies waar ze mee bezig zijn,  zijn soms heel erg complex. Denk maar aan je belastingaangifte: die wordt jaar na jaar ingewikkelder. 

Dat bedrijven het niet makkelijk hebben om het juiste financiële profiel te vinden blijkt ook uit een enquête die Robert Half hield bij een 200-tal CFO’s (Chief Financial Officers) en  andere financiële directeurs. Daaruit blijkt dat het invullen van een vacature voor een finance of accounting functie gemiddeld 45,5 duurt. Voor ‘gewoon’ personeel ligt dit iets lager (ongeveer 5,5 weken) voor management functies iets hoger.  Dit zijn uiteraard gemiddelden, er zijn toch wel grote verschillen tussen sectoren, regio’s en bedrijfsgrootte, zo blijkt uit de enquête.

Conclusie? Wie de uitdaging aangaat een opleiding te volgen in boekhouden, accounting, fiscaliteit of finance en bovendien bereid is zich te blijven bijscholen en specialiseren, kan zeker zijn van een job!
 

1027 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels