Accountant? Goed nieuws! Boekhouderstotaal fuseert met AccountancyVandaag. Ga hier naar de AccountancyVandaag website.

Terug naar alle artikels

Kan een boekhouder of accountant failliet gaan?

FAQs

Jan 13, 2022 . 2 min leestijd

Boekhouders en accountants zijn vrije beroepers, net zoals advocaten of artsen. Dit houdt in dat zij geen ‘daden van koophandel’ kunnen stellen. Ze zijn dus geen handelaars, zoals gewone zelfstandigen en kmo’s. Het maakt niet uit of boekhouders en accountants al dan niet onder vennootschap werken.
 
Toch kunnen ook boekhouders en accountants in financiële moeilijkheden geraken. Denk aan een belangrijke klant die wegvalt, langdurige ziekte of andere omstandigheden waardoor ze niet kunnen werken.
 

Geen faillissement

 
Omdat boekhouders of accountants geen handelaar zijn, kunnen ze geen beroep doen op de ‘wet continuïteit ondernemingen’ (WCO). Deze wet biedt een onderneming de kans om een regeling te treffen met schuldeisers in geval van financiële moeilijkheden — en zo dus een faillissement te vermijden.
 
Boekhouders en accountants kunnen ook niet failliet worden verklaard. Dat lijkt een voordeel — niemand krijgt graag het label ‘failliet’, toch? — maar is het in feite niet.
 
Een faillissement zorgt ervoor dat een onderneming in onoverkomelijke financiële problemen kan worden opgedoekt. Hierdoor verdwijnt de onderneming. Tegelijk treft de curator een regeling met alle schuldeisers, waarna zij niet langer hun schulden bij de gefailleerde kunnen verhalen.
 

Collectieve schuldenregeling

 
Dus, geen faillissement voor boekhouders en accountants. Wat gebeurt er dan als zij in financiële problemen zitten? 
 
De cijferberoepers staan onder controle van instituten BIBF, IAB of IBR. Deze controleren de financiële gezondheid van hun leden. Komen zij toch in financiële moeilijkheden? Dan moet de zelfstandige boekhouder of accountant een beroep doen op de collectieve schuldenregeling. Werken zij onder vennootschap? Dan volgt er een ‘gerechtelijke ontbinding’.
 

In ’t kort

 
Jouw boekhouder en accountant kan ook in financiële moeilijkheden komen. Maar omdat hij geen handelaar is, kan hij geen beroep doen op de WCO-procedure en kan hij ook niet failliet gaan.
 

1749 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels