Jul 17, 2020 . 3 min leestijd
Je wilt uiteraard dat jouw boekhoudkundig en fiscaal dossier vakkundig wordt opgevolgd.
Maar een ‘officiële’ boekhouder of accountant kost al snel een paar honderd euro per jaar. De verleiding is dus groot om je boekhouding toe te vertrouwen aan een vriend(in), kennis, of familielid ‘die er ook wel iets van kent en dat voor een vriendenprijsje voor jou doet’.
Niet doen!
Hou het officieel en kies voor een erkende boekhouder of accountant.
Lees hier waarom.
Échte boekhouders en accountants hebben een doorgedreven opleiding met uitgebreide praktijkstage achter de rug voor ze zichzelf ‘Boekhouder’ of ‘Accountant’ mogen noemen.
Ze moeten om te beginnen minimaal een bachelor diploma behaald hebben. Vervolgens lopen ze onder toezicht van een stagemeester meerdere jaren stage als werknemer in een boekhoud- of accountantskantoor, of als zelfstandige. Tussentijds volgen ze bijkomende opleidingen om ten slotte uitgebreide schriftelijke en mondelingen proeven af te leggen.
Tijdens de stageperiode mogen ze wel al zelf dossiers beheren, maar dit gebeurt steeds onder toezicht van een stagemeester. Pas als ze alle examens en proeven succesvol hebben afgelegd, mogen ze zelf ook de titel voeren van boekhouder, boekhouder-fiscalist, accountant of belastingconsulent. Ze zijn daarna lid van het BIBF (Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten) of het IAB (Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten). Beide instituten fusioneren trouwens binnenkort: het nieuwe ITAA (Institute for Tax Advisors & Accountants) brengt alle boekhouders en accountants samen onder één dak.
En daar stopt het niet: boekhouders en accountants moeten jaarlijks heel wat uren bijscholing volgen. Dit is een verplichting vanuit de instituten, maar ook broodnodig om op de hoogte te blijven van de vele wijzigingen in wetgeving die de laatste jaren in hoog tempo zijn doorgevoerd in het boekhoudkundige en fiscale landschap.
Kiezen voor een boekhouder, lid van het BIBF, of een accountant, lid van het IAB? Op zich niet zo belangrijk, maar wil je meer weten over het verschil tussen beiden. Lees er hier dan alles over.
Als je jouw kantoor terugvindt op boekhouderstotaal.be, dan zit je goed. Alle 1.150 kantoren die daar geregistreerd zijn, zijn gecontroleerd lid. Op de detailpagina’s van ieder kantoor vind je ook terug van welk instituut.
Niet alle kantoren in Vlaanderen zijn echter geregistreerd op boekhouderstotaal.be. Je kan zelf de controle doen op de sites van het BIBF of het IAB.
Zoek je nog een boekhouder, dan kan je op boekhouderstotaal.be de contactgegevens van méér dan 1.200 gekwalificeerde cijferberoepers terugvinden.
Méér kantoren vind je nog op de sites van het ITAA.
Vertrouw je dossier enkel toe aan een erkend boekhouder-fiscalist, lid van het BIBF, of accountant-belastingconsulent, lid van het IAB. Enkel dan ben je verzekerd van een kwalitatieve dienstverlening.
1269 views
Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam
alle artikels