Expert adviseert

Cash (flow) is king: slimme methodes om je cashflow te beheren

Artikel | May 20, 2022

Geschreven door Fantina Van Berendoncks

Weet jij hoe het zit met je cashflow? Vaak heb je als ondernemer wel een algemeen beeld van je omzet en je kosten, de kasstroom daarentegen is voor veel bedrijven minder helder. Dat is een gemiste kans: je cashflow geeft je namelijk een heel duidelijk beeld over de gezondheid van je onderneming.

De termen worden wel eens door elkaar gehaald, toch zijn winst, omzet en ‘cash’ totaal verschillende dingen. Op papier kan je bedrijf dan wel winstgevend zijn, als er geen geld op je bankrekening staat en je je rekeningen niet kan betalen, dan zit je in de problemen.

“Sommige bedrijven houden hun cashflow jammer genoeg niet bij omdat ze genoeg geld op hun rekening hebben staan. Helaas is het op die manier heel moeilijk om je groei te optimaliseren”, vertelt Dylan Van Tornhaut, co-founder van Cashplannr. “Heb je daarentegen een duidelijke cashflow planning, dan kan je prognoses maken. Aan de hand van die prognoses kan je beslissingen maken.”

Wat is cashflow?

Simpel gezegd is je cashflow of kasstroom het geld dat in en uit je onderneming stroomt. Je hebt een positieve cashflow wanneer er meer geld instroomt dan dat er buiten gaat. Je kan je netto cashflow dus berekenen door je uitgaande kasstromen van je inkomende geldstromen af te trekken. 

Eén van de uitdagingen voor ondernemers is de verwachting dat hun boekhouder hen wel zal vertellen hoe de kasstroom ervoor staat. Daarnaast zit er vaak een periode van een aantal maanden tussen het tekenen van een offerte of voorstel en het effectieve geld op de rekening te ontvangen. Starters hebben dan weer veel kosten, maar nog niet veel inkomsten.

Praktische tips

Dylan deelt een aantal praktische tips om beter om te gaan met je cashflow:

  • Zorg ervoor dat klanten je sneller betalen. Dat kan door zo snel mogelijk te factureren, liefst voor de 15e van de maand. Tegenwoordig zijn er ook heel wat handige tools om de betaling voor je klant zo makkelijk mogelijk te maken, dankzij bijvoorbeeld digitaal betalen en een QR code. 
  • Maak een cashflowprognose voor 3 à 6 maanden in een spreadsheet. Lijst daarin je vaste kosten, verwachte inkomsten en eventuele investeringen op. Noteer dan hoeveel er op je rekening staat en hoeveel er na aftrek van bepaalde investeringen en kosten nog op je rekeningen zal staan. 
  • Breng je boekhouding minstens wekelijks up to date voor een realtime beeld op je financiën. Veel ondernemers doen dat maandelijks of één keer per kwartaal, dit is echter een snapshot en zegt niet voldoende.
  • Betaal niet al je rekeningen tegelijk.

Prognoses maken

Het is duidelijk: dankzij een goede cashflow planning krijg je een héél helder beeld van de liquiditeit van je bedrijf. Wil je binnenkort een nieuwe medewerker aannemen? Dankzij deze prognoses is het makkelijker om de juiste beslissing te maken. 

“Tegenwoordig zijn er super veel tools die ervoor zorgen dat je je financiën makkelijk kan bijhouden, zoals bijvoorbeeld Exact Online en Octopus, die je trouwens beide ook kan linken met Cashplannr,” zegt Dylan. “Onze tool helpt groeiende ondernemers om aan forecasting te doen: je kan prognoses maken tot 12 maanden. Het is een lifesaver voor bedrijven die hun kasstroom volledig willen automatiseren.” 

Conclusie: met een goede cashflow planning is nattevingerwerk verleden tijd en kan je je persoonlijke situatie analyseren en van daaruit strategische beslissingen maken voor de toekomst. Een absolute noodzaak voor gezonde ondernemingen.


286 views