Accountant? Goed nieuws! Boekhouderstotaal fuseert met AccountancyVandaag. Ga hier naar de AccountancyVandaag website.

Terug naar alle artikels

Hoe kies je jouw boekhouder of accountant?

FAQs

Jan 13, 2022 . 2 min leestijd

Ben je een startende zelfstandige? Dan zoek je wellicht een goede boekhouder. Maar ook bestaande vennootschappen of ervaren zelfstandigen moeten soms op zoek naar een nieuwe boekhouder.

De vraag van 1 miljoen: hoe maak je hierin een goede keuze?

Het is sowieso essentieel dat je een ‘gekwalificeerde’ boekhouder kiest.

Jouw boekhouder moet dus lid zijn van het ITAA, het beroepsinstituut. Deze instituten waken over de kwaliteit en integriteit van de cijferberoepers. Sterker: is men geen lid van deze instituten? Dan mag hij de activiteiten van boekhouder, fiscalist, accountant, belastingconsulent of bedrijfsrevisor niet uitoefenen op zelfstandige basis.

Hoe kan een boekhouder lid worden van het ITAA? Na een basisopleiding ( minimaal niveau professionele bachelor) is er eerst een toegangsproef. Daarna volgen een stage en uiteindelijk nog uitgebreide mondelinge en schriftelijke proeven. Eens geslaagd en lid van een Instituut? Dan moet de cijferberoeper — verplicht! — jaarlijks een minimum aan opleiding en navorming volgen. 

Uiteraard werken er in boekhoudkantoren ook medewerkers onder supervisie van een boekhouder-fiscalist, accountant-belastingconsulent en/ bedrijfsrevisor. Zij hoeven geen lid te zijn van een van de Instituten. De eindverantwoordelijkheid voor hun werk rust bij hun werkgever.

Belangrijke opmerking: erkende boekhouders/fiscalisten, accountants/belastingconsulenten en bedrijfsrevisoren moeten ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Loopt het dan toch eens fout? Dan kan deze verzekering tussenkomen om eventuele schade door professionele fouten te vergoeden.

Verder is het verstandig ook te kijken naar welk boekhoudsoftware het kantoor gebruikt. Er is een groot verschil in functionaliteiten en gebruiksgemak.

In ‘t kort

Niet iedereen mag zichzelf zomaar boekhouder noemen! Naast de nodige vorming en nascholing zijn er nog heel wat regels om het beroep te mogen uitoefenen.

Op ‘Boekhouderstotaal.be’ vind je de leden van de erkende beroepsinstituten. Wij voeren hierop regelmatige controles uit.
 
 

1284 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels