Accountant? Goed nieuws! Boekhouderstotaal fuseert met AccountancyVandaag. Ga hier naar de AccountancyVandaag website.

Terug naar alle artikels

Hoe werkt Peppol: efficiënt facturen versturen via Peppol Access Points

Artikel

Sep 11, 2023 . 3 min leestijd

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op yuki.be

In de razendsnel evoluerende wereld van accountancy zijn digitalisatie en automatisering haast niet meer weg te denken. En wie automatisering zegt, zegt Peppol. Peppol geniet immers steeds meer aandacht van accountants, financieel verantwoordelijken en ondernemers door de vele voordelen van het Peppol-netwerk, maar… hoe werkt dit proces juist? Wat zijn de zogenaamde Peppol Access Points? En hoe kan je eigenlijk Peppol-facturen versturen en ontvangen? In deze blog beantwoorden we graag al jouw vragen en zoomen we in op deze trend binnen de accountancysector! Let’s go!

Wat zijn Peppol Access Points en hoe werkt Peppol e-invoicing?

Peppol Access Points fungeren als dé toegangspoort tot het Peppol-netwerk. Ze vormen een essentiële schakel voor accountantskantoren of bedrijven om elektronische facturen te kunnen verzenden en te ontvangen. Heb je geen toegang tot één van de Peppol Access Points? Simpel, dan raak je niet op het netwerk. Kortom, ze vormen de digitale brug tussen verschillende partijen om ervoor te zorgen dat facturen vanuit boekhoudsoftware X rechtstreeks verzonden worden naar boekhoudsoftware Y. Veilig, efficiënt, betrouwbaar én gestroomlijnd: dat klinkt als muziek in de oren, toch?! 

Hoe kan je Peppol-facturen versturen via het Peppol-netwerk?

Vooraleer je van het netwerk gebruik kunt maken om Peppol-facturen te versturen en ontvangen, moet je een aantal stappen doorlopen. Een oplijsting:

  1. Registreer je bij een Peppol Access Point: Het Peppol-netwerk? Dat vereist gecertificeerde Peppol Access Points om deel te nemen. Als kantoor of bedrijf moet je je dan ook registreren bij een erkende provider van Peppol Access Points. Zo heeft Yuki Peppol geïmplementeerd via Storecove, waardoor onze gebruikers genieten van de voordelen.
  2. Ontvang je identificatiegegevens: Nadat je je met één van de Peppol Access Points hebt geregistreerd, ontvang je je unieke identificatiegegevens. Met andere woorden: proficiat, je hebt zojuist toegang gekregen tot het Peppol-netwerk en kunt beginnen communiceren met andere Peppol-gebruikers. 
  3. Creëer je unieke Peppol ID: Met de ontvangen identificatiegegevens van je Peppol Access Point, kan je een unieke Peppol ID aanmaken voor je kantoor of bedrijf. Je Peppol ID fungeert vervolgens als je elektronische adresgegevens om Peppol-facturen te versturen en ontvangen via het netwerk.
  4. Maak gebruik van het Peppol-netwerk: Peppol-facturen versturen of ontvangen? Jouw kantoor of bedrijf is er hélemaal klaar voor. Via het gestandaardiseerde UBL-formaat, oftewel Universal Business Language, garandeer je niet alleen een veilige transactie, maar win je ook aan efficiëntie. Da’s handig, toch?

Peppol Access Points fungeren als dé toegangspoort tot het Peppol-netwerk. Ze vormen een essentiële schakel.

Peppol e-invoicing en de belangrijke rol van de overheid

Het Peppol-netwerk is niet alleen afhankelijk van de digitale volwassenheid van je kantoor of bedrijf. Ook de rol van de overheid is essentieel om Peppol op grote(re) schaal uit te rollen. Daarom is het positief dat steeds meer landen Peppol kiezen als de standaard voor e-invoicing, dat overheden zélf als Peppol Access Point optreden en dat er wetgeving wordt geïmplementeerd om het gebruik ervan te stimuleren. Op die manier kan het netwerk gestaag groeien, wordt het steeds meer internationaal erkend en gebruikt, bevordert het een snellere factuurverwerking én draagt het bij aan de vraag voor digitalisatie en automatisering. 

Op naar de toekomst? Op naar de toekomst! 

2221 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels