Terug naar alle artikels

Hoeveel kost een boekhouder?

Artikel

Feb 01, 2022 . 3 min leestijd

Hoeveel kost een boekhouder? Een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is.
 
Dit hangt immers af van verschillende factoren. Welke opdrachten moet je boekhouder of accountant allemaal doen voor jou? Op welke manier gaat je kantoor te werk? En welke tarieven hanteert jouw boekhouder of accountant?

Forfaitair bedrag of in regie?

Sommige kantoren werken met forfaitaire bedragen (per kwartaal). Dit geldt voor een pakket van prestaties en vaste vergoedingen voor bijkomende opdrachten. Uiteraard is dit het meest transparant: je weet vooraf precies hoeveel het je zal kosten.
 
Andere kantoren werken ‘in regie’. Ze registreren hoeveel tijd er aan een dossier wordt besteed. En factureren dan tegen een vast uurtarief.
 In de praktijk loopt dit echter door elkaar.
 
Tip: vraag op voorhand naar de werkings- en betalingsmethode van jouw boekhouder of accountant. Er staat je niets in de weg om met meerdere boekhouders of accountants contact op te nemen.
 
Uiteraard is er méér dan enkel het financiële aspect. Zo is het ook ontzettend belangrijk dat het ‘klikt’ met je boekhouder. Je gaat immers de komende tijd intensief met hem of haar samenwerken.

Een prijs simulatie

Om je toch een idee te geven, maken we hieronder een beknopte simulatie.
Stel, je bent een eenmanszaak (in bijberoep). Op jaarbasis heb je dus:

  •  beperkt aantal facturen te registreren (max. 150)

  • 4 btw-aangiftes

  • aangifte in de personenbelasting

Te voorzien budget per jaar voor je boekhouder? Ongeveer € 800, excl. btw. Voor extra opdrachten (opstartformaliteiten, specifieke adviesverlening, etc.) zal je vaak wel extra moeten betalen.
 
Wil je dat je boekhouder naast de facturen ook je betalingen registreert? En ga je dus van een enkelvoudige naar dubbele boekhouding? Dan moet je toch rekenen op zo’n € 1.500 (excl. btw) per jaar. Je boekhouding zal dan ook veel uitgebreider zijn en meer informatie bevatten, bijv. i.v.m. openstaande facturen.
 
Het boekhoudkundig en fiscaal dossier van een vennootschap is sowieso complexer. De jaarfactuur zal voor een vennootschap al snel boven de € 3000 (excl. btw) oplopen. Ongeacht of dit een VOF, Commanditaire vennootschap of BV is.
 
Je kan ook zelf heel wat doen om de kostprijs van een boekhouder te drukken: een ordelijk en volledig dossier afleveren, zélf aankopen en verkopen registreren, enz.
 
Bedenking: staar je niet blind op de getallen. Naast ‘wat mag dat kosten’ is de kwaliteit van het geleverde werk erg belangrijk. En daar betaal je soms beter wat meer voor.
 
In ‘t kort
 
Er valt moeilijk zomaar een bedrag op een boekhouder te kleven. Sommigen werken in regie, anderen hanteren forfataire bedragen. En nog vaker gebeurt alles door elkaar. Maak op voorhand goede afspraken met je boekhouder. Zo vermijd je ‘gedoe’ in de toekomst.

4123 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels