Mar 01, 2018 . 2 min leestijd
Ja, veranderen van boekhouder kan zeker. Maar dan moet je wel rekening houden met een aantal regels.
Heb je een schriftelijk contract afgesloten (opdrachtbrief) afgesloten met je huidige boekhouder? Dan moet je de voorziene opzegtermijn uiteraard volgen en respecteren. Soms dient er bij opzeg ook een vergoeding betaald te worden. Dan volgt er dus nog een factuur.
Heb je enkel een mondeling overeenkomst met je huidige boekhouder? Ook dan hou je best rekening met een redelijke opzegtermijn, bijv. 2 tot 3 maanden.
Als het kan laat je de opdracht van je nieuwe boekhouder best ingaan bij de start van een nieuw kwartaal. Of nog beter: bij de start van een nieuw (boek)jaar. Als er geen onenigheid is met je huidige boekhouder, dan kan je overwegen de lopende zaken van het aflopende kwartaal of jaar nog aan hem/haar over te laten. Dat maakt de overgang soepeler.
Heb je echter geen goed contact meer met je huidige boekhouder? Dan laat je uiteraard best zo snel mogelijk de opdracht van je nieuwe boekhouder ingaan. Je kan zelfs aan je nieuwe boekhouder volmacht geven om je dossier bij zijn/haar collega te gaan ophalen.
Je huidige boekhouder heeft nooit een ‘retentierecht’. Dat betekent dat hij op jouw verzoek je volledige boekhoudkundige en fiscale dossier aan jou of je nieuwe boekhouder moet overdragen. Zelfs als je nog niet alle facturen aan je ‘oude’ boekhouder betaald zijn.
Tip: maak goede — schriftelijke — afspraken met je nieuwe boekhouder: welke vergoeding vraagt hij voor welke opdrachten? Tot waar gaat zijn bevoegdheid om akkoorden met de fiscus te sluiten bij controles? Etc.
In ‘t kort
Veranderen van boekhouder kan wel degelijk. Hou wel rekening met de opzegtermijnen en eventuele vergoedingen en afspraken die hieraan gekoppeld zijn.
5479 views
Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam
alle artikels