Terug naar alle artikels

Veranderen van sociaal secretariaat? Hoe begin je er aan?

Artikel

May 11 . 3 min leestijd


Een sociaal secretariaat is onmisbaar als je als ondernemer met personeel werkt. Zij zorgen voor de loonadministratie en alle andere dingen die bij het werken met personeel komen kijken.
Van sociaal secretariaat veranderen kan je vergelijken met het veranderen van boekhouder: niet eenvoudig maar soms noodzakelijk.
De redenen waarom je van sociaal secretariaat wilt veranderen kunnen divers zijn: niet tevreden over de dienstverlening, de te hoge kostprijs, een conflict...
Als je de stap wilt zetten is het belangrijk dat je de volgende spelregels volgt.
 

 

Laat je contract toe over te stappen naar een ander sociaal secretariaat?

Neem er eerst de overeenkomst met je huidige sociaal secretariaat bij. In veel gevallen wordt daarin namelijk een minimum contractduur bedongen.
Is deze termijn nog niet verstreken, dan kan je nog niet overstappen naar een ander sociaal secretariaat.
Bij de onderhandelingen met je nieuwe sociale secretariaat laat je dat misschien best beperken tot 1 jaar.  
 

Hoe en wanneer opzeggen?

Laat jouw huidige overerenkomst het toe dat je overstapt vanaf 1 januari volgend jaar, dan moet je wel nu al in actie schieten.
In de meeste gevallen zijn er opzegtermijnen van 6 maanden voorzien? Dat betekent dat je vóór 30/6 je huidige overeenkomst moet opzeggen.
Dat gaat het makkelijkst als je voor die tijd al een nieuw sociaal secretariaat gevonden hebt. Het behoort tot hun dienstverlening om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Overstappen kan meestal wel enkel als alle beheerskosten bij het 'oude' sociaal secretariaat betaald werden.


Hoe kies je een nieuw sociaal secrariaat?

Op basis van de ervaring die je hebt met je huidige dienstverlener kan je wellicht zelf al bedenken aan welke criteria je nieuwe sociale secretariaat moet voldoen.  
Net zoals bij het kiezen van een boekhouder laat je je best niet alleen leiden door de prijs. De aangeboden dienstverlening, de gebruiksvriendelijkheid van een website en klantenportaal en de klik die er al dan niet is met jouw dossierbeheerder zijn minstens even belangrijk.
Vraag eventueel raad aan je boekhouder hierover. Deze heeft ervaring met meerdere sociale secretariaten, en kan je zeker helpen in je keuze.
 

In 't kort

Als je wilt (én kan) veranderen van sociaal secretariaat dan is het nu tijd om actie te ondernemen: sluit een overeenkomst een nieuwe dienstverlener die ingaat vanaf 1/1 en zorg er samen met hem/haar voor dat je 'oude' sociale secretariaat vóór 30/6 wordt opgezegd
Vraag raad aan je boekhouder bij het maken van je keuze van nieuw sociaal secretariaat.

 

644 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels