Accountant? Goed nieuws! Boekhouderstotaal fuseert met AccountancyVandaag. Ga hier naar de AccountancyVandaag website.

Terug naar alle artikels

Wat is geoarbitrage en hoe kan het waardevol voor jouw onderneming zijn?

Artikel

May 13, 2022 . 4 min leestijd

Wat is geoarbitrage (niet)?

Vooraleer we dieper ingaan op wat geografische arbitrage, ofwel ‘geoarbitrage’ is, kan het handig zijn om te bespreken wat het niet is, om zo misverstanden te vermijden. Geoarbitrage is niet hetzelfde als een ‘strategische verhuizing’ . Een strategische verhuizing houdt in dat jij,  of je onderneming, verhuist naar een ander land voornamelijk omdat het daar bijvoorbeeld veiliger is in termen van wonen, natuurrampen, potentieel terrorisme, sociale onrust, economische ineenstortingen of andere moderne bedreigingen.

Nee, geografische arbitrage is een strategie om te profiteren van het verschil in kosten, of fiscale lasten, tussen twee geografische locaties. Wat voor veel ondernemers in een digitale wereld enorm interessant kan klinken. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van geoarbitrage.

Hoge inkomsten, lage kosten

De term 'Geoarbitrage' wordt vooral gebruikt in het kader van natuurlijke personen die bijvoorbeeld een woning nemen in een belastingparadijs en zich daar een paar maand per jaar vestigen om zo minder belastingen te moeten betalen. Zodoende heeft de term een ietwat negatieve connotatie gekregen en wordt het soms gezien als belastingontduiking.

Niets is minder waar. Het kan erg nuttig zijn om een vestiging te hebben in een land waar de lokale kosten lager zijn. Door actief te zijn op een goedkopere locatie maar je omzet te halen uit een locatie waar je producten of diensten duurder zijn en/of de belastingdruk hoger is, kan je winstmarge groeien.

Geoarbitrage kan er ook in bestaan dat je als ondernemer profiteert van wisselkoersverschillen. Zo kan het nuttig zijn om een vestiging te openen als scale-up in een land waar je vermoedt dat de lokale valuta sterker zal worden.  Je omzet, uitgedrukt in de lokale munt, zal zodoende meer waard zijn wanneer je deze omwisselt naar euro.

In feite komt geoarbitrage dus neer op het profiteren van de prijsverschillen tussen verschillende locaties. Je verdient geld in een sterkere economie (België of West-Europa in het algemeen) en je geeft het uit in een zwakkere economie, of omgekeerd.

Een paar strategische tips

  1. Eerste tip. Een grote verhuizing of het opzetten van een lokale vestiging vereist veel onderzoek. Lokale, minder ontwikkelde economieën zijn niet altijd politiek stabiel.  Het heeft dan ook weinig zin om een vestiging te openen in een land waar de fiscale tarieven gunstiger zijn dan in België om dan anderzijds moeilijkheden te hebben om lokale vergunningen te bekomen en/of betrouwbare werknemers aan te trekken. Let dus op dat een buitenlands fiscaal paradijs geen verdorven corrupte plaats is.
  2. Een tweede strategische tip is dat je best berekent of de kosten van de verhuis of voor het opzetten van een bijkantoor wel opwegen tegen de voordelen. Wanneer het opzetten van een bijkantoor zorgt voor grote coördinatie, transport en/of juridische kosten kan het fiscale voordeel van geoarbitrage onvoldoende zijn als compensatie.
  3. Ten slotte, let op voor mogelijke reputatierisico’s. Wanneer u bijvoorbeeld luxegoederen verkoopt in Europa, maar deze laat maken in landen waar arbeids- en fiscale kosten laag liggen, kunnen consumenten de indruk hebben dat uw product van lagere kwaliteit is en/of dat u zelfs actief bent in landen die het niet nauw nemen met sociale rechten. Soms is het dan beter om de productie toch in België te houden en iets meer belastingen of sociale lasten te betalen. Ook als je services aanbiedt en je klant weet dat je die services laat uitvoeren door personeel in een land met lagere kosten, kan dat de prijzen onder druk zetten waardoor je hogere winstmarge toch terug aangetast wordt.

Conclusie

Geoarbitrage kan een droom zijn die toelaat om te profiteren van fiscale, valuta of andere kostenverschillen tussen landen. Toch is het belangrijk dat deze droom niet omslaat in een nachtmerrie. 

Laat je dus steeds bijstaan door experts met veel ervaring die je kosten van je idee tot in de puntjes kunnen uitspitten. Adocatenkantoren met kennis van internationale business kunnen je hierbij ondersteunen. Ook zijn er boekhoudkantoren die ervaring hebben met buitenlandse vestingen en de fiscale uitdagingen die dit kan brengen.

932 views

Team Boekhouderstotaal

Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam

alle artikels