FAQ - Veelgestelde vragen

Heb je een specifieke vraag over boekhouders of een boekhoudkundige materie?
Zoek hier het antwoord.

Is er een verschil tussen een accountant en een boekhouder?

1/4/2018

accountant of boekhouderJa én nee.


De titels ‘boekhouder’ en ‘accountant’ zijn wettelijk beschermd. Dat geldt ook voor ‘boekhouder-fiscalist’, ‘belastingconsulent’ en’ bedrijfsrevisor’. Zonder opleiding, stage, examens en bijscholing mag je je dus niet vestigen als zelfstandig boekhouder of accountant.
Het verschil tussen een boekhouder en een accountant zit hem in a) de instituten waarvan deze beroepsbeoefenaars lid zijn, en b) in de opdrachten die ze voor jou, zelfstandige of vennootschap, mogen uitvoeren.
 

a. Instituten


Boekhouders en Boekhouders-fiscalisten zijn lid van het BIBF (Beroepsinstituut van Boekhouders en Fiscalisten). Accountants en belastingconsulenten zijn lid van het IAB (Instituut van Accountants en Belastingconsulenten). Daarnaast bestaat er ook nog het IBR: het Instituut van Bedrijfsrevisoren.
 
Wil je jouw boekhoudkundige en fiscale dossier toevertrouwen aan een cijferberoeper? Dan moet deze lid zijn van BIBF, IAB of IBR. Zowel boekhouders, boekhouders-fiscalisten, accountants, accountants-belastingconsulenten als bedrijfsrevisoren mogen dus deze taken opnemen en je vertegenwoordigen. Alle kantoren die op Boekhouderstotaal.be geregistreerd zijn, zijn lid van één van deze instituten.
 

b. Opdrachten

 
Jouw boekhouder-fiscalist moet voor een aantal specifieke opdrachten een accountant of bedrijfsrevisor inschakelen. Accountants en bedrijfsrevisoren hebben dus een uitgebreidere bevoegdheid gekregen van de wetgever.
Maar een accountant of bedrijfsrevisor die jouw dossier beheert zal voor diezelfde opdrachten evenmin voor jou mogen optreden, en dus een collega moeten inschakelen. De wetgever vereist namelijk onafhankelijkheid voor dit soort opdrachten.
Voorbeeld:
Het opstellen van de wettelijk verplichte (controle)verslagen als je je zelfstandige zaak in een vennootschap wilt  inbrengen of je jouw vennootschap wilt omvormen van BVBA naar NV.
 
Bedrijfsrevisoren (IBR) hebben bovendien van de wetgever nog bijkomende opdrachten gekregen die accountants niet kunnen uitvoeren, zoals:
  • controle van jaarrekeningen van grotere ondernemingen
  • het begeleiden van fusies en overnames.
 

In ‘t kort

 
De bevoegdheden van boekhouders, accountants en bedrijfsrevisoren verschillen. Je kan je boekhoudkundig en fiscaal dossier aan een van hen toevertrouwen. Zij weten voor welke opdrachten ze een collega-accountant of bedrijfsrevisor moeten inschakelen. 
 
Kantoren in de kijker

Lambrichts - Zutendaal

Boekhoudkantoor Lambrichts

Hoogstraat 126
3690 Zutendaal

Specialisatie: Boekhouding - Fiscaliteit (...)Fisckodata - Groot-Bijgaarden

Fiskodata nv

Robert Dansaertlaan 76A
1702 Groot-Bijgaarden

Specialisatie: Vennootschappen - Eenmans (...)fiscadvies logo Grace YB white_copper - Vilvoorde

Fisc@dvies

Luchthavenlaan 27
1800 Vilvoorde

Specialisatie: Start-ups, subsidiedossie (...)


Nieuws & tips voor ondernemers

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief


Schrijf inPartners

Taxxpert    Wings    WinBooks    Octopus   


Weinig zaken zijn voor een succesvolle toekomst van een onderneming zo gevaarlijk als een succesvol verleden.

- Peter Drucker -