Accountant? Goed nieuws! Boekhouderstotaal fuseert met AccountancyVandaag. Ga hier naar de AccountancyVandaag website.

Events

Dit was Allemaal Digitaal 2023

Nieuws | Mar 02, 2023

 

Accountancy event "Allemaal Digitaal" door Finplex was opnieuw een groot succes en naar verluid binnen slechts enkele dagen uitverkocht. Wat was het centrale thema dit jaar? Hier een kort overzicht.

De sprekers

Glenn Vandamme en Sven Cornelis van Finplex waren ook dit jaar de hosts, maar het gastenpanel verschilde sterk van afgelopen editie met komiek Lieven Scheire. Dit jaar viel de keuze op 5 topmensen in de softwarewereld, om de vragen over de toekomst van accountancy te kunnen stellen 'aan de mensen die aan de knoppen zitten'. De keuze viel op de CEO's van Exact, Silverfin, Unifiedpost en Isabel Group. Visma stuurde haar Accounting Office Specialist voor de regio.

Petteri Rantamäki - Visma

Petteri bleek veruit de jongste gast in het panel maar wist erg goed zijn mannetje te staan ter vertegenwoordiging van de Visma groep. "Is er nog een toekomst voor kleine accountancy kantoren?" was de centrale vraag. Petteri ziet de internationale consolidatietrend verderzetten, maar ziet ook kleinere kantoren zich verweren met een focus op customer centricity. Een sterk woord voor "wij zetten onze klant centraal". Iets waar de grote kantoren met indrukwekkende cijfers steeds minder aan toekomen.

Welke impact heeft dat op het aantal dossiers dat een kantoor kan beheren zonder die persoonlijke aanpak te verliezen? 20-40 dossiers maximum, niet meer. Wie gaat voor schaal, kan tot wel 80-100 dossiers trekken per medewerker, maar die keuze gaat gepaard met harde keuzes in het type dienstverlening.  

Acquisities gaat Visma ook blijven doen, bevestigt Petteri, voor nog meer impact op de nationale economie.

Hans Leybaert - Unifiedpost

Tijdens het interview met Hans Leybaert, oprichter van Unifiedpost Group, werd de vraag gesteld: "hoe ver staan we nu rond e-invoicing? En hoe verweert België zich internationaal?"

In een herkenbare, licht synische manier, hekelt Hans de trage progressie van ons land rond e-invoicing. Buurlanden verschuiven de deadline ook, maar blijken al een pak dichter te staan bij een uniforme integratie van nationale e-facturatie. De motivatie is daar ook groter gezien de enorme BTW gaps van landen zoals Duitsland (30 miljard euro) en Frankrijk (20 miljard euro).

"Onze Belgische politiek gaat dus weeral alles op een hoop gooien en lastminute een gedrocht afleveren?" vraagt co-host Sven Cornelis. Gevolgd door een grijns en politiek correcte "daar ga ik me niet over uitspreken" van Hans.

Verplichte e-facturen zullen alvast de betrokkenheid van de overheid verder optrekken. In Frankrijk bijvoorbeeld staat de overheid 'in CC' bij letterlijk elke factuur die aangemaakt wordt, verstuurd wordt, goedgekeurd of afgekeurd, betaald of gedeeltelijk betaald of net achterstand oploopt. De overheid ziet het allemaal en heeft realtime zicht op elke transactie.

"Passeren die facturen de accountant dan nog" wordt volledig terecht gevraagd. Maar het antwoord blijft wat uit. De accountant heeft zicht op alle data, dus kan daar veel meer mee doen dan vandaag, dat klopt. Maar nog even optimaliseren vooraleer we de aangifte doen, lijkt er compleet uit te gaan in dit systeem.

Paul Ramakers - Exact

De vergelijking tussen België en Nederland moet je natuurlijk vragen aan een Nederlander. Paul Raeymakers is CEO van Exact en al meer dan 27 jaar actief voor het bedrijf.

"Belgie is een complex boekhoudland. Maar zal de komst van Europese standaardisering de lokale markt dan interessanter maken voor internationale aandacht?" steken de hosts het gesprek in. "Ik geloof van niet" zegt Paul. "Lokale software kan beter inspelen op de lokale markt. Ik zie daarin weinig verschil." 

Maar hoe zit dat dan tussen softwarespelers? Volgens Glenn Vandamme zijn er 84 spelers actief in ons land, maar het denken in ecosystemen is voor een groot deel van die bedrijven vreemd. Terwijl Exact net een enorm ecosysteem heeft gebouwd en zo veel mogelijk partijen hierop toelaat. En dat werpt zijn vruchten af blijkt. "Op normale werkdag ontvangen we ruim 85 miljoen API calls van anderen" zegt Paul. "Dat staat ons toe om gezamelijk klanten en accountants beter te bedienen."

Naar welke technologie kijk je sterk uit? "Blockchain blijkt wat afgestorven, maar E-invoicing daarentegen gaat veel doen voor de sector", bevestigt Paul.

Jean de Crane - Isabel Group

Naast Unifiedpost staat ook Isabel Group bekend als een nationale e-invoicing pionier. Met nog steeds de publieke ambitie om 100.000 bedrijven op het Peppol-netwerk te krijgen. Maar dat blijkt een 'kat en muis' verhaal van lange adem te worden.

Jean haalt aan dat veel banken nog niet klaar zijn voor e-facturatie. En bevestigt ook dat we in België achter lopen op de buurlanden.

"Isabel Group moet de factuur in pdf wel blijven ondersteunen, gezien het allemaal lang duurt tot adoptie" zegt Jean. "Gaat een nieuwe regering helpen?" vraagt Glenn. "Nee, duidelijkheid in het wetttelijk kader zal helpen om deze technologie nationaal in te zetten. In het algemeen zien bedrijven de voordelen van gestructureerde data meteen. Iedereen zoekt die vlotte digitale doorstroming. Maar het wettelijke kader ontbreekt. Het lijkt geen prioriteit."

Lisa Miles-Heal - Silverfin

Last but not least. Lisa Miles-Heal. De charmante dame werd 10 maanden geleden verkozen als nieuwe CEO van Silverfin. Ze is trotse 'Kiwi' (inwoner van Nieuw-Zeeland) en wist vooral haar globale kijk op de sector in de verf te zetten.

"Ik kan nu van overal hiren. Maar daardoor is de concurrentie ook groter op mijn mensen."

Ze merkt ook op: "Ik dacht dat Europa één markt was, maar er zijn veel lokale verschillen. Dat is net één van jullie (Europeanen) sterktes. Je hebt geleerd om erg goed samen te werken met mensen die een andere taal spreken."

In België is er veel bureaucratie, dat is haar ook niet ontgaan. "Maar bedrijven zijn er gewend aan geraakt. Voelen zich comfortabel met bureaucratie. Dat moet je overboord gooien. Ookal is dat het framework waarmee we zijn opgegroeid."

Verder maakt Lisa ons allen ook warm voor het 'Fastforward' event van Silverfin this year. Met naar verluid nog betere sprekers, niet te missen.

811 viewsSectornieuws
VGD opent nieuw kantoor in Aalst’s SkylineE40 complex met eerbetoon aan lokale iconen

Afgelopen week opende VGD een nieuw kantoor in het SkylinE40 kantorencomplex in Aalst. Het nieuwe kantoor past in de visie van VGD om zijn regionale dienstverlening verder uit te bouwen. “Het ni ...

Sectornieuws
Tax shelter: update van de documentatiemap in Fisconetplus

Het team informatiemonitoring van Fisconetplus stelt voor: de geactualiseerde versie van de documentatiemap Tax Shelter. Het Tax Shelter systeem werd onlangs uitgebreid naar de gamingindustrie om d ...

Sectornieuws
Voorbije jaar gingen 10% meer werknemers en 5% meer zelfstandigen vóór hun 65e met pensioen

Van de Belgische werknemers die het afgelopen jaar met pensioen zijn gegaan, heeft 40% dat gedaan voor de officiële pensioenleeftijd van 65 jaar. Dit vertegenwoordigt bijna een stijging van 10% t ...

Sectornieuws
FRWRD Accountancy zet volgende stap met nieuwe vestiging buiten West-Vlaanderen

FRWRD kondigt met trots de opening van een nieuwe vestiging in Maldegem aan. Deze nieuwe vestiging markeert een belangrijke mijlpaal in de continue groei en uitbreiding van het bedrijf. De vestiging i ...

Sectornieuws
PIA Group Nederland neemt vliegende start met twee overnames

Enkele maanden geleden trad Brouwers Groep toe tot de PIA Group Nederland, en daar stopt het niet. Afgelopen weken zijn er opnieuw twee regionale leiders uit de Nederlandse accountancy- en advisorymar ...

Fiscaal
Moeten eigenaars van elektrische auto’s een extra belasting betalen?

De transitie naar elektrische auto’s dreigt wereldwijd een gat te slaan in de begroting van overheden omwille van het verlies van inkomsten op brandstoffen. De Amerikaanse staat Texas denkt daar ...

Aankondiging
FOD Financiën: IT-onderhoud in het weekend van 9 en 10 september 2023

FOD Financiën meldt dat het volgende IT-onderhoudsweekend plaatsvindt in het weekend van 9 en 10 septeber 2023. Er zal geen totale onderbreking van alle e-services zijn, maar het is wel mogelijk ...

Sectornieuws
Baker Tilly opent nieuw kantoor in Waregem

Sinds 1 september 2023 kunnen ondernemers terecht in het nieuwe Baker Tilly kantoor in Waregem. Dit kantoor is ondertussen al de zevende locatie van Baker Tilly, gespecialiseerd in accountancy, audit, ...

Sectornieuws
De toepassing Filing is opnieuw beschikbaar - Tarieftoeslag uitgesteld

Op zijn site heeft de Balanscentrale nu aangekondigd dat de de toepassing Filing is opnieuw beschikbaar. Aandachtpunt: toeslag voor laattijdige neerleggingen pas van toepassing vanaf zaterdag 2 s ...

Sectornieuws
Fusie tussen Liberoo IT en Nubila versterkt focus op IT-infrastructuur voor KMO’s

Op 1 september 2023 zijn Liberoo IT en Nubila een strategische samenwerking aangegaan om de IT-infrastructuur van kleine en middelgrote ondernemingen te verbeteren. Vanaf nu opereren de samengevoegde ...