Accountancy event "Allemaal Digitaal" door Finplex was opnieuw een groot succes en naar verluid binnen slechts enkele dagen uitverkocht. Wat was het centrale thema dit jaar? Hier een kort overzicht.
Glenn Vandamme en Sven Cornelis van Finplex waren ook dit jaar de hosts, maar het gastenpanel verschilde sterk van afgelopen editie met komiek Lieven Scheire. Dit jaar viel de keuze op 5 topmensen in de softwarewereld, om de vragen over de toekomst van accountancy te kunnen stellen 'aan de mensen die aan de knoppen zitten'. De keuze viel op de CEO's van Exact, Silverfin, Unifiedpost en Isabel Group. Visma stuurde haar Accounting Office Specialist voor de regio.
Petteri bleek veruit de jongste gast in het panel maar wist erg goed zijn mannetje te staan ter vertegenwoordiging van de Visma groep. "Is er nog een toekomst voor kleine accountancy kantoren?" was de centrale vraag. Petteri ziet de internationale consolidatietrend verderzetten, maar ziet ook kleinere kantoren zich verweren met een focus op customer centricity. Een sterk woord voor "wij zetten onze klant centraal". Iets waar de grote kantoren met indrukwekkende cijfers steeds minder aan toekomen.
Welke impact heeft dat op het aantal dossiers dat een kantoor kan beheren zonder die persoonlijke aanpak te verliezen? 20-40 dossiers maximum, niet meer. Wie gaat voor schaal, kan tot wel 80-100 dossiers trekken per medewerker, maar die keuze gaat gepaard met harde keuzes in het type dienstverlening.
Acquisities gaat Visma ook blijven doen, bevestigt Petteri, voor nog meer impact op de nationale economie.
Tijdens het interview met Hans Leybaert, oprichter van Unifiedpost Group, werd de vraag gesteld: "hoe ver staan we nu rond e-invoicing? En hoe verweert België zich internationaal?"
In een herkenbare, licht synische manier, hekelt Hans de trage progressie van ons land rond e-invoicing. Buurlanden verschuiven de deadline ook, maar blijken al een pak dichter te staan bij een uniforme integratie van nationale e-facturatie. De motivatie is daar ook groter gezien de enorme BTW gaps van landen zoals Duitsland (30 miljard euro) en Frankrijk (20 miljard euro).
"Onze Belgische politiek gaat dus weeral alles op een hoop gooien en lastminute een gedrocht afleveren?" vraagt co-host Sven Cornelis. Gevolgd door een grijns en politiek correcte "daar ga ik me niet over uitspreken" van Hans.
Verplichte e-facturen zullen alvast de betrokkenheid van de overheid verder optrekken. In Frankrijk bijvoorbeeld staat de overheid 'in CC' bij letterlijk elke factuur die aangemaakt wordt, verstuurd wordt, goedgekeurd of afgekeurd, betaald of gedeeltelijk betaald of net achterstand oploopt. De overheid ziet het allemaal en heeft realtime zicht op elke transactie.
"Passeren die facturen de accountant dan nog" wordt volledig terecht gevraagd. Maar het antwoord blijft wat uit. De accountant heeft zicht op alle data, dus kan daar veel meer mee doen dan vandaag, dat klopt. Maar nog even optimaliseren vooraleer we de aangifte doen, lijkt er compleet uit te gaan in dit systeem.
De vergelijking tussen België en Nederland moet je natuurlijk vragen aan een Nederlander. Paul Raeymakers is CEO van Exact en al meer dan 27 jaar actief voor het bedrijf.
"Belgie is een complex boekhoudland. Maar zal de komst van Europese standaardisering de lokale markt dan interessanter maken voor internationale aandacht?" steken de hosts het gesprek in. "Ik geloof van niet" zegt Paul. "Lokale software kan beter inspelen op de lokale markt. Ik zie daarin weinig verschil."
Maar hoe zit dat dan tussen softwarespelers? Volgens Glenn Vandamme zijn er 84 spelers actief in ons land, maar het denken in ecosystemen is voor een groot deel van die bedrijven vreemd. Terwijl Exact net een enorm ecosysteem heeft gebouwd en zo veel mogelijk partijen hierop toelaat. En dat werpt zijn vruchten af blijkt. "Op normale werkdag ontvangen we ruim 85 miljoen API calls van anderen" zegt Paul. "Dat staat ons toe om gezamelijk klanten en accountants beter te bedienen."
Naar welke technologie kijk je sterk uit? "Blockchain blijkt wat afgestorven, maar E-invoicing daarentegen gaat veel doen voor de sector", bevestigt Paul.
Naast Unifiedpost staat ook Isabel Group bekend als een nationale e-invoicing pionier. Met nog steeds de publieke ambitie om 100.000 bedrijven op het Peppol-netwerk te krijgen. Maar dat blijkt een 'kat en muis' verhaal van lange adem te worden.
Jean haalt aan dat veel banken nog niet klaar zijn voor e-facturatie. En bevestigt ook dat we in België achter lopen op de buurlanden.
"Isabel Group moet de factuur in pdf wel blijven ondersteunen, gezien het allemaal lang duurt tot adoptie" zegt Jean. "Gaat een nieuwe regering helpen?" vraagt Glenn. "Nee, duidelijkheid in het wetttelijk kader zal helpen om deze technologie nationaal in te zetten. In het algemeen zien bedrijven de voordelen van gestructureerde data meteen. Iedereen zoekt die vlotte digitale doorstroming. Maar het wettelijke kader ontbreekt. Het lijkt geen prioriteit."
Last but not least. Lisa Miles-Heal. De charmante dame werd 10 maanden geleden verkozen als nieuwe CEO van Silverfin. Ze is trotse 'Kiwi' (inwoner van Nieuw-Zeeland) en wist vooral haar globale kijk op de sector in de verf te zetten.
"Ik kan nu van overal hiren. Maar daardoor is de concurrentie ook groter op mijn mensen."
Ze merkt ook op: "Ik dacht dat Europa één markt was, maar er zijn veel lokale verschillen. Dat is net één van jullie (Europeanen) sterktes. Je hebt geleerd om erg goed samen te werken met mensen die een andere taal spreken."
In België is er veel bureaucratie, dat is haar ook niet ontgaan. "Maar bedrijven zijn er gewend aan geraakt. Voelen zich comfortabel met bureaucratie. Dat moet je overboord gooien. Ookal is dat het framework waarmee we zijn opgegroeid."
Verder maakt Lisa ons allen ook warm voor het 'Fastforward' event van Silverfin this year. Met naar verluid nog betere sprekers, niet te missen.
350 views
Gezamelijk geschreven door het Boekhouderstotaal schrijversteam
alle artikelsVanaf september start Hogeschool PXL met een nieuw postgraduaat genaamd ‘Gecertificeerd Accountant’. Deze nieuwe opleiding moet het nijpend tekort aan accountants mee helpen opvangen, aldu ...
Als je aandelen van een familiebedrijf schenkt of erft, kun je in aanmerking komen voor een fiscaal gunstregime. Daarbij is het mogelijk om de aandelen van je familiebedrijf te schenken zonder schenkb ...
Startup OkiOki, bekend van haar gebruiksvriendelijke assistent voor documentverzameling, lanceert met CODA+ een eigen alternatief voor codabestanden. Vooral de kostprijs van codabestanden vandaag blij ...
FOD Financiën heeft zopas het nieuwe aangifteformulier voor de personenbelasting online geplaatst. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe codes, wat het aantal tot een recordtotaal van 843 codes brengt ...
Belastingadviseur Frank B., ook wel bekend als ‘fiscalist van de sterren’, is in Italië aangehouden op verdenking van belastingfraude. De 64-jarige Nederlander werd geïdentificee ...
PwC (PricewaterhouseCoopers) roept de hulp in van artificial intelligence (AI) om de productiviteit van de juridische praktijk te vergroten. Ze doen dit met een nieuwe chatbot op basis van GPT-3. ...
Het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) heeft de laatste maanden een toename van twee fraudefenomenen vastgesteld: fictieve aansluiting als zelfstandige om een verbli ...
Op 4 maart 2023 werd het Koninklijk Besluit van 17 februari 2023 tot wijziging van het KB/WIB 92 op het stuk van de voordelen van alle aard in geval van toekenning van een renteloze lening of een leni ...
Het ITAA heeft zopas twee nieuwe postgraduaten aan de Karel de Grote Hogeschool goedgekeurd: Tax Accountant en Belastingsadviseur. En dat is goed nieuws, want zo speelt het onderwijs in op het tekort ...
Nieuw vanaf aanslagjaar 2023: de aard van de inkomsten en de complexiteit van de aangifte bepaalt de indieningstermijn voor de aangifte van de personenbelasting. Daarnaast wordt geen rekening meer geh ...