NIEUWS & TIPS

Interessante weetjes over cijferberoepers, nieuws én tips uit de sector.
Boekhouderstotaal.be houdt je op de hoogte!

Wat wil je weten?

Nieuw rekening nummer en gestructureerde mededeling voorafbetalingen inkomstenbelastingen.

18/1/2019

Voorafbetalingen-inkomstenbelastingen


Zelfstandigen-éénmanszaken en vennootschappen die voorafbetalingen in de personenbelastingen of vennootschapsbelastingen willen doen, moeten vanaf 1/1/2019 hiervoor een ander rekeningnummer én een andere gestructureerde mededeling gebruiken. 
 

Waarom voorafbetalingen doen?

Werkgevers zijn verplicht om bij de uitbetaling van de lonen van hun werknemers bedrijfsvoorheffing (en sociale bijdragen) in te houden en door te storten naar de fiscus.
Bij zelfstandigen en vennootschappen gebeurt dit uiteraard niet, vandaar dat de fiscus hen vraagt in het jaar waarin de inkomsten worden verdiend, voorafbetalingen te doen.
 

Nieuw uniek rekeningnummer

Tot einde 2018 hanteerde de fiscus verschillende rekeningnummers voor zelfstandigen enerzijds en vennootschappen anderzijds.
Vanaf 1/1/2019 schakelt men over naar 1 uniek rekeningnummer voor alle voorafbetalingen: BE61 6792 0022 9117 op naam van het Inningscentrum – Dienst Voorafbetalingen, Koning Albert II laan 33, bus 42, 1030 SCHAARBEEK.
 

Gestructureerde mededeling

Voor vennootschappen verandert deze niet: de gestructureerde mededeling, gebaseerd op het ondernemingsnummer, blijft behouden.
Zelfstandigen gebruikten tot nu toe hun nationaal nummer als gestructureerde mededeling, maar dat verandert wel: zij zullen ook met een gestructureerde mededeling moeten werken die gebaseerd is op hun ondernemingsnummer.
Het nieuwe nummer zal vermeld staan op de betalingsuitnodigingen die ieder zelfstandige die eerder al voorafbetalingen deed 4 maal per jaar in de bus krijgt.
Je kan ook zelf je gestructureerde mededeling genereren.
 

Waarom deze wijziging?

Deze wijziging is noodzakelijk om de gegevens over de voorafbetalingen op de app MyMinFin te kunnen weergeven. Daar kan je in de toekomst dus het overzicht van jouw reeds uitgevoerde voorafbetalingen raadplegen, naast heel wat andere fiscale gegevens.


Welke actie ondernemen?

Als je de 'fiscus - dienst voorafbetalingen' als begunstigde hebt aangemaakt in je bank-app, dan verwijder je deze best meteen. Je kan een nieuwe begunstige aanmaken met het hierboven vermelde rekening nummer en jouw persoonlijke gestructureerde mededeling. 

 
Kantoren in de kijker

CBB - Oostende

Centrum Beheersbijstand VAN Oostende

Rogierlaan 28 / A
8400 OostendeFiscaliso - Boechout

Fiscaliso

Heuvelstraat 39
2530 Boechout

Specialisatie: Dankzij onze grondige dos (...)RoebbenIABlogo - Tongeren

KANTOOR XAVIER ROEBBEN ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT S-BVBA

Driekruisenstraat 106 bus 7
3700 Tongeren

Specialisatie: Accountant en Belastingco (...)


Nieuws & tips voor ondernemers

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief


Schrijf inPartners

Taxxpert    Wings    Octopus    WinBooks    Teamleader   


Een bank leent je geld als je kunt bewijzen dat je het niet nodig hebt.

- Bob Hope -